DNA: Presiuni pentru ca o angajată să devină ofițer, subiecte rezolvate prin telefon. Un general de brigadă și alți șefi din STS, trimiși în judecată

DNA: Presiuni pentru ca o angajată să devină ofițer, subiecte rezolvate prin telefon. Un general de brigadă și alți șefi din STS, trimiși în judecată
Procurorii militari din DNA, dosar ce vizează STS
Publicat: 29/07/2020, 18:15

Un general de brigadă, șef al Resurselor Umane din STS, responsabila pentru evaluare psihologică, un subofier de la recucrutări, sunt o parte din cei trimiși în judecată de DNA, după ce ar fi făcut presiuni ca un subofițer STS din Giurgiu, căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, să devină ofițer, după trei concursuri cu două testări psihologice și un examen profesional la care i s-ar fi dat răspunsurile prin telefon, într-o sală în care era singură.

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, șase inculpați, care, prin acțiunile lor, ar fi dus la ocuparea unui post de ofițer de către o persoană care nu îndeplinea condițiile legale. Un alt general de brigadă, în rezervă,  încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a dost trimis în instanță pentru trafic de influență.

Care sunt capetele de acuzare

Potrivit DNA, Generalul de Brigadă Daniel Cosmin Grigore, la data faptelor șeful Direcției Management Resurse Umane (D.M.R.U.) din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (S.T.S.), a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma instigării, iar un alt înalt ofițer, Locotenent Colonel (în rezervă) Ana Nișu, la data faptelor șefă a Sectorului Testare Evaluare și Asistență Psihologică din cadrul S.T.S., pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma participației improprii, și fals intelectual în formă continuată, sub forma participației improprii.

Căpitan Ana Maria Daniela Berhardt, la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Giurgiu, cea care ar fi obținut pe nedrept postul de ofițer, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ceilalți inculpați sunt Căpitan Adelina Sofia Ștefan în cadrul D.M.R.U. – Biroul Recrutări, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, Plutonier Major Gabriela Racu, la data faptei subofițer în cadrul Direcției Județene de Telecomunicații Speciale Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, și Liviu Berhardt, (soțul inculpatei Berhardt Ana Maria Daniela), la data faptei agent de poliție în cadrul Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Giurgiu, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

Independența psihologului examinator, încălcată

Potrivit rechizitoriului procurorii militari, inculpații sunt acuzați că au comis infracțiunile în perioada iunie 2019 – martie 2020, cu ocazia organizării a trei concursuri de promovare a unor angajați S.T.S. din Corpul Subofițerilor în cel al Ofițerilor.

Procurorii DNA susțin că, în acest context, cu ocazia organizării primului concurs, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi obținut aviz psihologic favorabil, după susținerea testării psihologice. Cu prilejul celui de-al doilea concurs, din data de 23 octombrie 2019, inculpata ar fi susținut din nou testarea psihologică, la care, deși ar fi obținut aceleași rezultate ca la proba anterioară (în condițiile în care de data aceasta ar fi avut la dispoziție baterii de teste psihologice identice cu cele folosite pentru testare), ar fi fost declarată totuși „apt psihologic pentru a fi încadrat ofițer în cadrul S.T.S.”.

Potrivit DNA, acest lucru ar fi fost posibil datorită presiunilor exercitate de către inculpata Nițu Ana asupra psihologului examinator, la solicitarea generalului de brigadă Grigore Daniel Cosmin.

Prin demersurile celor două persoane ar fi fost încălcată independența profesională a psihologului examinator reglementată în cuprinsul dispozițiilor Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog și ale Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare referitoare la cariera cadrelor militare, susțin procurorii militari.

Testată singură într-o sală

„Consecința directă a încălcării dispozițiilor legale susmenționate o reprezintă vătămarea intereselor legale ale S.T.S. de a angaja doar persoane care îndeplinesc criteriile legale și implicit cu competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu, corelativ cu obținerea unui avantaj necuvenit inculpatei Berhardt Ana-Maria-Daniela de a fi numită într-o funcție de ofițer pentru care nu îndeplinea condițiile legale”, arată comunicatul DNA.

Chiar și în aceste condiții, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela nu ar fi promovat testarea la cunoștințele profesionale, motiv pentru care a fost fost declarată respinsă.

Potrivit DNA, cu ocazia desfășurării celui de-al treilea concurs, din data de 19 februarie 2020, inculpata Ștefan Adelina Sofia ar fi dispus ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să susțină testarea singură, în altă sală, față de ceilalți candidați.

În aceste condiții, inculpata Berhardt Ana Maria Daniela ar fi reușit să promoveze în cele din urmă examenul profesional cu ajutorul inculpatei Racu Gabriela care i-ar fi oferit, prin intermediul telefonului mobil, rezolvarea la mai multe subiecte.

În același context și pentru același motiv, inculpatul Berhardt Liviu i-ar fi remis, direct sau prin intermediul unei alte persoane, generalului de brigadă, în rezervă, F.N. diverse bunuri în schimbul promisiunii acestuia din urmă că va interveni pe lângă factori de decizie din cadrul S.T.S. pentru ca inculpata Berhardt Ana Maria Daniela să ocupe postul de ofițer.

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit că influența pretinsă a generalului în rezervă F.N. nu a fost una reală.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.

Închisoare cu suspendare, după acorduri de recunoaștere

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații F.N. (general de brigadă, în rezervă) pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, și M.H.T. (persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, complicitate la cumpărare de influență și complicitate la trafic de influență.

Potrivit DNA, în prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

F.N. – 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

M.H.T. – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Un studiu arată că, atunci când suntem obosiți, devenim și mai agresivi